Hulp aan vluchtelingen

CRR heeft ten doel: vluchtelingen waar ook ter wereld een helpende hand te bieden en het leven van iedere vluchteling aangenamer te maken...

Vrijwilligers gezocht

Ga mee met een levensveranderende hulpmissie van Christian Refugee Relief!

previous arrow
next arrow
Slider
Zet een sponsor-actie op touw
Volg ons op social media
Neem ons werk mee in uw gebed
Ga mee met 1 van onze reizen
Support ons
met een gift
Support ons met goederen
Slider

Missie 15 Lesbos blog 2

Daar zit ik dan in een gekoelde ruimte van ons hotel. Al een week hebben we nu mogen ervaren hoe het is in kamp Moria.

Het is warm, echt heel warm in het kamp. In de tenten dus helemaal waar de mensen in leven... Dat ervaar je helemaal als je een half uur de tenten mag indelen met kleden, 3,4 en soms 5 gezinnetjes in een tent van 15m2. Dat zijn zeker 15-20 mensen.

Het is zo ontzettend krap en je hebt geen privacy.

Sommige delen van de olive yard (de jungle) het gedoogde gedeelte van Moria achter de hekken, hebben weinig elektriciteit.

Dan krijg je de opdracht om een ventilator op gaan halen die niet van een bepaalde familie zou zijn en Eurorelief (onze opdrachtgever) wil alles zo eerlijk mogen verdelen. Er dan achter komen dat zo ongeveer niemand in de olive yard een ventilator heeft is zo triest.

Er zijn ook veel mooie dingen. Bijzonder is dat zaterdag een baby in aantocht was. De Amerikaanse verpleegkundige werd opgepiept maar mocht alleen aanwijzingen buiten de tent geven. Een gezonde baby werd geboren. Dank aan God!

Verder krijgen we regelmatig iets aangeboden in de tent van mensen, zoals water, thee of een koffie.

Sommige mensen beginnen zelfs een shop en daar kun je dergelijke zaken kopen.

Als wij wilden betalen moesten we praten als brugman om het uiteindelijk ook in hun portemonnee te krijgen want ‘you are my friend’.

Vrijdag mochten we met Ruben onze gids en caseworker in Moria onze eerste vrije dag beleven. We hebben de life jacket grave yard bezocht. Dan schieten de tranen in je ogen. Wat een stille plaats van duizenden getuigende reddingsvesten, kinderspulletjes en andere persoonlijke eigendommen.

Daarna naar Molivos geweest een mooi stadje op Lesbos. Daar bezocht een deel van de groep een kasteel en/of zwommen in de Egeïsche Zee.

Ook in het weekend wordt er gewerkt. Arie draait zijn eerste nachtdienst en ontwikkelt handletterkunsten.

Er zijn in Moria veel mennonieten uit Amerika aan het werk voor een langere periode. Zondag maakt een deel van de groep de mennonitische dienst mee. Heel mooi om met veel vrijwilligers en vluchtelingen God groot te maken door zang, gebed en meditatie.

De avondshift maakt een incidentje mee. De schrik zat er wel even in. Bij het uitdelen van het eten dringt een vrouw voor in section C (alleenstaande vrouwen). Een andere vrouw vind dit terecht niet eerlijk en trekt die ander aan haar haren achteruit. Er wordt zelfs met steentjes gegooid. Wat een toestand, gelukkig keert de rust snel weer doordat de shiftcoordinator komt en de politie er ook snel bij is.

Maandag bouwt een deel van de groep 6 tenten, dat is heel fijn want er arriveren zo’n 100 mensen per dag in Moria en dus kunnen er weer zeker 90 mensen in een tent. Topdrukte dus. Er wonen nu ongeveer 7000 mensen in Moria. Terwijl er officieel plaats is voor 3000 mensen...

Het is echter zo schrijnend want de Isoboxen zitten vol. Zwangere vrouwen (en die zijn er nogal wat) kunnen we geen ‘unit’ aanbieden maar slechts een tent. Dit is natuurlijk heel naar, want in een tent slaapt je op pallets en een dun matje...

Echter pastor Tim ziet ook hoop, dinsdag 30 juli bij de Bijbelstudie georganiseerd vanuit Eurorelief voor de vrijwilligers. Het Midden Oosten komt naar ons toe en wij mogen in daad en soms ook in woorden getuigen. Vluchtelingen zetten grote ogen op als wij zeggen dat we hier vrijwilligerswerk doen.

Maar we doen dit in navolging van Christus die Zijn hele leven diende in opdracht van Zijn Vader.

 

ANBI

Stichting Christian Refugeerelief heeft de ANBI-status toegewezen gekregen.

NL74 RABO 0306633183 t.n.v. Christian Refugee Relief