Hulp aan vluchtelingen

CRR heeft ten doel: vluchtelingen waar ook ter wereld een helpende hand te bieden en het leven van iedere vluchteling aangenamer te maken...

Vrijwilligers gezocht

Ga mee met een levensveranderende hulpmissie van Christian Refugee Relief!

previous arrow
next arrow
Slider
Zet een sponsor-actie op touw
Volg ons op social media
Neem ons werk mee in uw gebed
Ga mee met 1 van onze reizen
Support ons
met een gift
Support ons met goederen
Slider

Missie 16 | Dat was Lesbos

Dat was Lesbos. 

Tien dagen op het prachtige Lesbos en 8 dagen in kamp Moria. Wat een wereld van verschil en waar is de gerechtigheid waarover de Bijbel spreekt? Enerzijds een zo geriefelijk eiland waar ‘s nachts telkens weer een drama voltrekt als boten volgepakt met bange mannen, vrouwen en kinderen aanlandt om vervolgens in die blauwe politiebus te worden geladen en naar dat piepkleine plekje dat Moria heet te worden gebracht.
Wanneer je voor het eerst dat kamp oploopt dan kun je je ogen bijna niet geloven. Overal mensen die door en langs elkaar lopen en op elk vindbaar plekje liggen met dekens om zich heen of daarop liggen. Eerst is alles vreemd en moet je veel vragen maar elke dag leer je weer nieuwe dingen en maak je weer andere dingen mee. Na al die dagen lijkt het bijna of je er aan gaat wennen..

Ik heb nog nooit zoveel ‘friends’ gehad. Dat mooie schone rode Eurorelief vest en je oprechte groet aan de mensen levert telkens een warme liefdevolle reactie op. Wat kun je hier veel doen en veel voor hen betekenen!! Wat doen al die Eurorelief medewerkers dagelijks toch veel werk en hoe trots ben ik op die zogenaamde long stayers die maandenlang of zelfs meer dan een jaar zich hier inzetten. Hun arbeidsomstandigheden zijn verre van normaal. Zij zijn de drijvende krachten die continuïteit geven aan dit absoluut noodzakelijke werk. Ze doen dit in uitermate sobere containers zonder enige luxe in de hitte en de kou en blijven vriendelijk en aanspreekbaar.
Soms heb je als vrijwilliger leuke en soms echt lastige klussen.
Met goede herinneringen denk ik terug aan de mensen die men POC (person of concern) noemt en die je bedanken wanneer je hen in een piepklein tentje op de schuine helling in de brandende zon van de olivegrove naast het feitelijke kamp huisvest. Tot op heden vonden we nog steeds een plekje in de reeds overvolle olijfwijngaard maar hoe lang kan dat nog wanneer dagelijkse bijna 200 new-arrivals aankomen?

Met mijn Eurorelief collega had ik soms ook andere lastige en ontmoedigende klussen. Zo kregen we als opdracht om meer POC’s in ISO-boxen te huisvesten. Concreet betekende dit dat het stapelbed van 2 hoog met matras vervangen moest worden voor een 3-hoog slaper met hangmatten zonder matras. Dan blijkt zomaar dat je no-friends meer van hen bent en het eigen belang veel sterker is dan het noodzakelijke gemeenschappelijke belang. Tal van in onze ogen goede argumenten hielden in hun ogen geen stand. Zij waren er al langer en de Griekse regering moest dit maar oplossen en hun ruimte delen met nog meer. No way!! Ze gingen zover dat ze ons tegenhielden toen we een 3-hoog bunkbed naar binnen wilden brengen en uitten hun boosheid en agressie door op de container te gaan slaan. We verlieten teleurgesteld, gefrustreerd en boos hun container en meldde ons bij de Coordinator van Eurorelief. Zij gaf aan dat we deze slag verloren hadden maar dat we op termijn het zullen winnen en dit consequenties zal hebben.

Wat doen deze tijd 10 dagen veel met je. Je leert je mede-strijders van je groep goed kennen, ziet en hoort hun kwaliteiten en leert veel van elkaar. De goede ingrediënten zijn een gemeenschappelijk basis en inspiratie door elkaar te (laten) bemoedigen vanuit God woord en zijn Zegen te delen, door als groep te genieten van de geneugten van het leven en veel humor te gebruiken. Het schept een geweldige band en het maakt je een mooi en sterk team.

Deze 10 dagen veranderen het wereldwijde migratieprobleem niet maar wel mijn beeld over deze problematiek en doen me beseffen hoe geweldig goed ik het getroffen heb en doet mij bidden: Maranatha.

ANBI

Stichting Christian Refugeerelief heeft de ANBI-status toegewezen gekregen.

NL74 RABO 0306633183 t.n.v. Christian Refugee Relief