Missie 13 | Moria - Lesbos - blog

Maandag 29 april. Dag 1 in kamp Moria. Geschreven vanuit het perspectief van iemand die voor het eerst het kamp ‘meemaakt’.

We waren met in totaal 9 personen op weg naar kamp Moria. Ik (net als het grootste gedeelte van de groep) had geen idee wat mij te wachten zou staan. André zou ons vandaag een rondleiding geven.
Het was een brede geasfalteerde weg naar kamp Moria, met veel bochten. Dat wat we langs de weg tegenkwamen, was opvallend. Kleine groepjes mensen die aan de zijkant van de weg richting het kamp of juist de andere kant op liepen. De weg zou je kunnen vergelijken met een Nederlandse 60-weg in een boerenlandschap. Daar verwacht je geen groepjes mensen lopend langs de weg... aan de rechterkant van de weg kwam kamp Moria in zicht.
Hoge, dubbele hekken overladen met prikkeldraad. Vanaf deze kant deed kamp Moria direct denken aan een gevangenis.
André gaf ons een rondleiding door het kamp en zo leerden wij al een beetje hoe het kamp verdeeld was.
Het viel mij op, dat ik niet het gevoel had op te vallen in het kamp. Mensen waren bezig met hun eigen ding en er werd niet veel aandacht aan one groep geschonken. Mensen waren erg vriendelijk, wanneer je ze gedag zei, kreeg je dat meteen en joviaal terug.

Dinsdag 30 april
“Today, Moria is the most visible symbol of the hardening European stance toward migrants — one that has drastically reduced unauthorized migration, but at what critics see as a deep moral and humanitarian cost.” New York Times

Een groep nieuwe ‘arrivals’ (vluchtelingen die een tijdelijke verblijfplaats in kamp Moria hebben gekregen voor een max. Aantal dagen.) moest vandaag een plek krijgen in het kamp. Het ging om een gezin van 6 personen. 4 volwassenen en 2 nog een kind. Deze groep kreeg een plek toegewezen in een tent waar al een gezin met 5 personen verbleef. Dit gezin nam ‘teveel ruimte’ in beslag. Om er zeker van te zijn dat alle leden van het nieuwe gezin een plek had om te kunnen liggen, moest dit gezin wat van hun ruimte inleveren. Een Oudere man in de tent was vastberaden niets in te leveren. De totale ruimte in zijn gedeelte vd tent was 7m2. De man kreeg tranen in zijn ogen en schreeuwde ons toe in het farsi dat het oneerlijk was. Wie zou hem dit kwalijk kunnen nemen....

28F7A89B 9A1E 42D1 A35E 5FF38D23269A

123D576E B219 46E4 972C 5319A8C50760

ANBI

Stichting Christian Refugeerelief heeft de ANBI-status toegewezen gekregen.