Bosnië
Bosnië en Herzegovina, één van de landen in de Balkan regio. Voor velen niet zo bekend. Het is een land met vele gezichten.
Drie verschillende bevolkingsgroepen, Bosniakken, Serviërs en Kroaten en het land word geregeerd door 3 presidenten, dit is voortgekomen uit de burgeroorlog begin jaren 90. Dit geeft het land politieke en economische uitdagingen. Veel burgers trekken weg voor een beter leven in Europa. Hoewel het een ingewikkeld land is, is het land onontdekt met prachtige natuur en cultuur, vriendelijke en gastvrije mensen en échte Bosnië koffie!
In dit land speelt zich ook een vluchtelingencrisis af die voor velen misschien nog onbekender is. Bosnië behoort tot de Balkan route. Een route die vluchtelingen over land afleggen naar Europa.
De crisis startte hier in 2018. In dit jaar reisden er veel vluchtelingen via de Balkan route. Dit waren voornamelijk mannen. Vanwege de strenge grens bewaking en het geweld aan de grenzen met Kroatië (Europa), kwamen veel vluchtelingen vast te zitten in Bosnië.
In kamp Blazuj, het mannen kamp in Sarajevo was plaats voor 1700 mensen terwijl hier 4000 mensen waren. Daarnaast verbleven er veel mensen op de straat en op pleinen in en rondom de stad.
Vanaf 2021 vinden migranten makkelijker hun weg naar Europa. Ondanks de strenge grensbewaking neemt het geweld wel af. De grensbewaking kenmerkt zich nu voornamelijk door het afschrikken van de vluchtelingen met schoten in de lucht, het afpakken van alle bezittingen die ze hebben en dan met niks terug de grens over sturen Bosnië in. Verreweg de meeste vluchtelingen zijn in Bosnië op doorreis en verblijven hier het liefst zo kort mogelijk. Dit maakt dat de situatie hier constant in beweging is. Andere oorzaken hiervan zijn: regels die landen aanscherpen of versoepelen en de weersomstandigheden.
CRR bied samen met lokale organisaties hulp aan deze vluchtelingen.
Samen met de organisatie JRS zijn we actief in Sarajevo de hoofdstad van Bosnië. In en buiten de kampen verzorgen we (sociale) activiteiten, om even de gedachten te richten op iets anders dan ‘the game’. ‘The game’ om de laatste grens te overwinnen waarvoor gestreden moet worden om Europa in te komen.
Aan de rand van de stad zijn twee kampen: het mannenkamp (Blazuj) en het familiekamp (Usivak) waar ook de minors verblijven.
De werkzaamheden:
-
In het mannenkamp runnen we een barbershop. Hier kunnen de mannen komen met een kapper om hun haar te laten knippen of baard te scheren. Iets wat deze mannen veel waardigheid terug geeft. Onze taak is voornamelijk het coördineren van het reilen en zeilen in de barbershop. Daarnaast is er ruimte voor sociale activiteiten met de mannen. Deze mannen zien als mens en naast ze gaan zitten!
-
Wanneer nodig steken we onze handen uit de mouwen bij andere organisaties in het kamp.
-
In het familiekamp werken we in de community kitchen. Dit is een keuken waar de mensen kunnen komen om hun eigen maaltijd klaar te maken. Dit is extra naast de maaltijden die ze vanuit de overheid ontvangen. Hier zorgen we ervoor dat alles in goede banen verloopt, voorzien we in basis ingrediënten en delen we onze tijd met de mensen.
-
Samen met de lokale kerk en verschillende andere internationale organisaties runnen we Hope community. Dit is een centrum waar de migranten heen kunnen komen voor koffie, thee, een spelletje, praatje en hoop. Het verlangen van Hope community is deze mensen een veilige, warme en open plek te bieden buiten het kamp.
Samen met CRR op deze plaats dienen? Meld je dan snel aan voor een van de volgende missies!
Goed om te weten:
-
De kosten voor een 3-weekse missie zijn € 925,-. Dit bedrag omvat huisvesting, vliegticket, vervoer ter plaatse, reisverzekering, aanmelding bij organisatie Bosnië en administratie- en organisatiekosten.
-
Vrijwilligers in Bosnië verblijven in een appartementencomplex en delen een van de appartementen met 2 tot 3 andere vrijwilligers. Een reis zit vol met 4 vrijwilligers.
-
In de kampen zijn de kleding regels voor zowel mannen als vrouwen een lange broek.
-
Omdat je buiten de EU bent, is bellen en internet gebruiken fors duurder. Hier zijn speciale buiten-EU bundels voor of lokaal een simkaart aan te schaffen waarmee je jouw telefoon prima kunt gebruiken.
-
De stad Sarajevo is omringd door bergen. Dit maakt dat de luchtkwaliteit hier niet altijd even goed is. Mocht je last van je luchtwegen of astma hebben is het goed hier rekening mee te houden. Op deze site kun je de lucht kwaliteit checken: https://www.ventusky.com/nl/sarajevo.
Op missie naar Bosnië:
Geplande reizen 2024
28 oktober - 18 november | 3 weken (vol)
18 november - 9 december | 3 weken (vol)
7 december - 30 december | 3 weken
Geplande reizen 2025:
30 december - 20 januari | 3 weken
18 januari - 8 februari | 3 weken (gereserveerd)
8 februari - 1 maart | 3 weken (gereserveerd)
1 maart - 22 maart | 3 weken (gereserveerd)
22 maart - 12 april | 3 weken (gereserveerd)
12 april - 3 mei | 3 weken (gereserveerd)
3 mei - 24 mei | 3 weken
24 mei - 14 juni | 3 weken
14 juni - 5 juli | 3 weken
Ben je voor langere tijd beschikbaar? Stuur een vrijblijvend mailtje naar hulpreizen@stichtingcrr.nl