top of page

Bosnië

Bosnië en Herzegovina, één van de landen in de Balkan regio. Voor velen niet zo bekend. Het is een land met vele gezichten.

Drie verschillende bevolkingsgroepen, Bosniakken, Serviërs en Kroaten en het land word geregeerd door 3 presidenten, dit is voortgekomen uit de burgeroorlog begin jaren 90. Dit geeft het land politieke en economische uitdagingen. Veel burgers trekken weg voor een beter leven in Europa. Hoewel het een ingewikkeld land is, is het land onontdekt met prachtige natuur en cultuur, vriendelijke en gastvrije mensen en échte Bosnië koffie!

 

In dit land speelt zich ook een vluchtelingencrisis af die voor velen misschien nog onbekender is. Bosnië behoort tot de Balkan route. Een route die vluchtelingen over land afleggen naar Europa. 

 

De crisis startte hier in 2018. In dit jaar reisden er veel vluchtelingen via de Balkan route. Dit waren voornamelijk mannen. Vanwege de strenge grens bewaking en het geweld aan de grenzen met Kroatië (Europa), kwamen veel vluchtelingen vast te zitten in Bosnië.

 

In kamp Blazuj, het mannen kamp in Sarajevo was plaats voor 1700 mensen terwijl hier 4000 mensen waren. Daarnaast verbleven er veel mensen op de straat en op pleinen in en rondom de stad.

 

Vanaf 2021 vinden migranten makkelijker hun weg naar Europa. Ondanks de strenge grensbewaking neemt het geweld wel af. De grensbewaking kenmerkt zich nu voornamelijk door het afschrikken van de vluchtelingen met schoten in de lucht, het afpakken van alle bezittingen die ze hebben en dan met niks terug de grens over sturen Bosnië in. Verreweg de meeste vluchtelingen zijn in Bosnië op doorreis en verblijven hier het liefst zo kort mogelijk.  Dit maakt dat de situatie hier constant in beweging is. Andere oorzaken hiervan zijn: regels die landen aanscherpen of versoepelen en de weersomstandigheden.

 

CRR bied samen met lokale organisaties hulp aan deze vluchtelingen.

Samen met de organisatie JRS zijn we in Sarajevo actief. In en buiten de kampen verzorgen we (sociale) activiteiten, om even de gedachten te richten op iets anders dan ‘the game’. ‘The game’ om de laatste grens te overwinnen waarvoor gestreden moet worden om Europa in te komen.

Aan de rand van de stad zijn twee opvangkampen: het mannenkamp (Blazuj) en het familiekamp (Usivak) waar ook de minors (alleenreizende minderjarigen) verblijven.

We bezoeken ook asielzoekers die verblijven in de stad en geen support van de overheid ontvangen. We voorzien hen van voedselpakketten en doen soms activiteiten in de stad.

Daarnaast werken we samen met verschillende organisaties die vluchtelingen voorzien van NFI’s, oftewel Non Food Items zoals kleding, hygiëneproducten enz. We ondersteunen hen met het aanleveren, uitzoeken en uitgeven hiervan.

 

Samen met CRR op deze plaats dienen? Meld je dan snel aan voor een van de volgende missies! 

 

Goed om te weten:

  • De kosten voor een 3-weekse missie zijn € 400,-. Dit is inclusief huisvesting, vervoer, reisverzekering, aanmelding bij organisatie Bosnië en gift aan CRR. Exclusief vliegticket

  • Vrijwilligers in Bosnië verblijven in een appartementencomplex en delen een van de appartementen met 2 tot 3 andere vrijwilligers.

  • In de kampen zijn de kleding regels voor zowel mannen als vrouwen een lange broek. 

  • Omdat je buiten de EU bent, is bellen en internet gebruiken fors duurder. Hier zijn speciale buiten-EU bundels voor of lokaal een simkaart aan te schaffen waarmee je jouw telefoon prima kunt gebruiken.

  • De stad Sarajevo is omringd door bergen. Dit maakt dat de luchtkwaliteit hier niet altijd even goed is. Mocht je last van je luchtwegen of astma hebben is het goed hier rekening mee te houden. Op deze site kun je de lucht kwaliteit checken: https://www.ventusky.com/nl/sarajevo.

  • Vertrekdag is op dinsdag, dit zou in uiterst geval kunnen wijzigen naar woensdag of donderdag vanwege de vliegtickets. 

 

Op missie naar Bosnië:

Geplande reizen:

5 september t/m 26 september | 3 weken (gesloten)

26 september t/m 17 oktober | 3 weken

17 oktober t/m 7 november | 3 weken 

7 november t/m 28 november | 3 weken

28 november t/m 19 december | 3 weken 

Ben je voor langere tijd beschikbaar? Stuur een vrijblijvend mailtje naar hulpreizen@stichtingcrr.nl

bottom of page