top of page

Lesbos

Lesbos wordt door de Grieken Lesvos genoemd. Het is een zeer geliefd eiland dat door veel toeristen bezocht wordt, zowel door Grieken als door niet-Grieken. De hoofdstad van Lesbos is Mytilini, een traditionele stad waar eeuwenoude gebruiken en gewoontes goed bewaard zijn. Lesbos is een populair vakantie eiland met zeer veel charme. Het is het derde grootste eiland van Griekenland, na Kreta en Evia en heeft een oppervlakte van 1630 km2. Lesbos ligt ter hoogte van de Sporaden, ten noorden van het eiland Chios. Dat is op ongeveer driehonderd kilometer van Piraeus, (de havenstad bij Athene) en zeer dicht bij de Turkse kust. De twee grote baaien geven het eiland zijn uitzonderlijke vorm. De lengte van het eiland is 70 kilometer, de breedte 45 kilometer en het heeft een omtrek van 320 kilometer.

 

Lesbos heeft veel te bieden, zelfs aan de meest veeleisende toerist: een rijke geschiedenis, traditionele huizen en gebouwen, schilderachtige dorpen, interessante monumenten, prachtige kerken en kloosters, waardevolle musea, andere bezienswaardigheden en zeer goede hotels en appartementen. De natuur en het landschap zijn op Lesbos werkelijk schitterend en erg afwisselend: groene landschappen, onvruchtbare berglandschappen, dennenbossen, eikenbossen, bergen en heuvels met hier en daar groene vlaktes en groene valleien, waanzinnige baaien, wouden met platanen, uitgestrekte olijfboomgaarden, warmwaterbronnen, beschermde natuurgebieden en biotopen.

 

Kamp Mavrovouni (Moria 2.0 in de volksmond)

Op Lesbos is een groot aantal vluchtelingen uit het Midden Oosten en Afrika. Zij verblijven al maanden op Lesbos in vluchtelingenkamp Mavrovouni. Ze wachten totdat hun asielaanvraag is behandeld. Het wachten duurt lang en hun situatie is schrijnend.

 

Als vrijwilliger werk je, onder de vlag van Eurorelief, in een vluchtelingenkamp, samen met vrijwilligers uit de hele wereld. In dit vluchtelingenkamp verblijven mannen, vrouwen en kinderen. In alle activiteiten van Eurorelief wordt omgekeken naar deze mensen. Jij draagt daar aan bij door tijdens het werk de vluchtelingen te ontmoeten en met hen in gesprek te gaan. Je draagt daadwerkelijk bij in de distributies van hulpgoederen, het draaien van de foodline, het assisteren bij de Engelse lessen en outreach, helpen met de dagelijkse luier distributie en vragen beantwoorden bij het infopoint. 

De reis

We vormen een groep van maximaal 10 mensen. Je bent een groep en je vertrekt allemaal op de zelfde vertrekdatum vanaf Schiphol. Je zult elkaar gaan ontmoeten op de informatiemiddag op het kantoor van CRR die ongeveer twee weken voor vertrek zal plaatsvinden. 

Je verblijft in het prachtige appartementen complex ‘Victoria Studio’s' in Panagiouda, een klein schattig dorpje waar je lopend je koffie en elke dag verse broodjes kunt halen bij de twee zussen in de bakkerij. 

 

Er zijn mountainbikes beschikbaar zodat je elke dag naar je werk kan fietsen of om het eiland te verkennen. Niet genoeg mountainbikes? Geen probleem, het is 20 minuten lopen naar het kamp zo kun je ’s ochtends heerlijk genieten van de zonsopgang. Ook is er per groep 1 of 2 auto’s beschikbaar, afhankelijk van de groepsgrote. 

De kosten van een zes-weekse missie zijn €2150-, Incl. vliegtickets, verblijf, reisverzekering en vervoer op het eiland. De reissom is onder voorbehoud van de prijsstijging van de vliegtickets. Excl. eten, drinken. Voor het werk moet je een VOG aanvragen, deze kosten zijn voor de reiziger zelf. Missies naar Lesbos zijn voor minimaal 4 weken. 

 

Op missie naar Lesbos:

Geplande reizen 2024:

1 juli t/m 29 juli | 4 weken

29 juli t/m 26 augustus | 4 weken (vol)

26 augustus t/m 7 oktober | 6 weken (vol)

7 oktober t/m 18 november | 6 weken (vol)

18 november t/m 30 december | 6 weken (vol)

Geplande reizen 2025:

30 december - 1o februari | 6 weken

10 februari - 24 maart | 6 weken

24 maart - 5 mei | 6 weken

5 mei - 16 juni | 6 weken

16 juni - 28 juli | 6 weken

bottom of page