CRR Athene 

Stichting CRR draagt bij aan de vluchtelingencrisis in Athene door middel van het beschikbaar stellen van hulpgoederen aan tientallen lokale en grotere organisaties. Vanuit deze dienende rol bereiken we inmiddels tienduizenden mensen die vastzitten in en rond Athene.

Situatieschets 

Lange tijd verbleef een groot deel van de vluchtelingen in Griekenland op één van de eilanden aan de oostkant van het land. Vooral het eiland Lesbos staat hierom bekend, maar ook op andere eilanden (Samos, Chios, etc.) leefden vluchtelingen in overvolle kampen. Dit zorgde vaak voor schrijnende situaties. Stichting CRR zet zich daarom sinds 2015 in voor hulpverlening aan de vluchtelingen op deze eilanden. Echter zien we dat de vluchtelingenproblematiek de laatste jaren aan het verschuiven is: van de eilanden naar het vasteland. Om deze reden is CRR in februari 2021 een nieuw project gestart in Athene.

Naar schatting zijn er momenteel zo'n 40.000 vluchtelingen in en rond de Griekse hoofdstad. Velen van hen verblijven in kleine opvangkampen rondom de stad, of ze wonen in een appartementje dat ze delen met anderen. Helaas leven er ook heel veel vluchtelingen op straat, eenvoudigweg omdat er onvoldoende voorzieningen zijn om hen op te vangen. Mensen weten niet waar ze terecht kunnen en hebben nauwelijks toegang tot hulp zoals ondersteuning tijdens de asielprocedure, voedsel, kleding en onderdak.

Na uitgebreide gesprekken met diverse organisaties in de stad heeft CRR besloten een logistiek hulpverleningsproject te starten, omdat de behoefte hieraan heel groot bleek. We combineren de expertise die CRR heeft op het gebied van (nood)hulptransporten met het groeiende netwerk van NGO's in de stad. Door deze samenwerking met de verschillende organisaties kan goed worden geïnventariseerd welke goederen nodig zijn en kunnen ze snel worden verspreid door de stad. We richten ons hierbij voornamelijk op de basale dingen: kleding, hygiëneproducten en voedsel. Voor dit project hebben we een eigen warehouse op een strategische plek buiten het centrum van Athene. Hier hebben we de mogelijkheid om de transporten te ontvangen en specifieke projecten (bijvoorbeeld voedsel- of hygiënepakketten) voor te bereiden.

Op missie naar Athene!
Als CRR-vrijwilliger ga je aan de slag binnen het Athene team. Dit betekent dat je dagelijkse werkzaamheden onder andere bestaan uit het sorteren van goederen en het samenstellen en wegbrengen van orders naar één van de organisaties die we bedienen. Ongeveer eens in de maand komt er een truck vanuit Nederland met nieuwe hulpgoederen. Deze wordt meestal dezelfde dag gelost. Als de truck aankomt in de tijd dat je hier bent, kun je daarbij helpen.

 

Naast het logistieke werk is er ook ruimte om bij andere organisaties mee te kijken/helpen, bijvoorbeeld met het uitdelen van eten aan daklozen en drugsverslaafden of het inhangen van kleding in een free shop. Wat zeker is: er is genoeg werk te doen en geen dag is hetzelfde! Daarnaast organiseert Stichting CRR specifieke distributies in vluchtelingenkampen rondom Athene.

 

In Athene verblijft je in een van onze appartementen. Samen met de long- term vrijwilligers vorm je een hechte community waar vanuit al het werk wordt gedaan.

De missies naar Athene bestaan uit twee wekelijkse reizen. In overleg kan er (voor groepen) een andere planning aangehouden worden.

Op missie naar Athene:

2021

Juli: 24-07 tm 14-08 (gesloten)

Oktober: 12-10 tm 26-10 (gesloten)

November-december: 29-11 tm 13-12 (gesloten) 

Voor D.V. 2022 zijn de volgende data vastgesteld:

 

17 januari t/m 31 januari

11 april t/m 25 april

13 juni t/m 27 juni

11 juli t/m 25 juli

1 augustus t/m 15 augustus

12 september t/m 26 september

17 oktober t/m 31 oktober

14 november t/m 28 november

16 december t/m 30 december

Kosten:

De kosten voor een twee wekelijkse Athene missie zijn €365 excl. vliegticket, incl. verblijfskosten, gebruik CRR-vervoersmiddelen en administratiekosten.

Inschrijven:

Interesse in deelname aan een van de missies? Mail naar: hulpreizen@stichtingcrr.nl vermeld hierin voor welke missie je wil aanmelden, dan nemen wij z.s.m. contact met je op.

Project Athene zoekt:

  • Een logistiek coördinator & logistiek vrijwilliger! Klik op deze link voor meer details.