top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCRR

BLOG JOLANDA

God liefhebben boven alles en mijn naaste als mezelf


In Hendrik-Ido-Ambacht, onder de rook van Rotterdam, woont Jolanda Rodenburg (47) met haar man en hun twee kinderen. Jolanda leeft sinds haar zestiende met de progressieve spierziekte HMSN. Hierdoor is zij inmiddels volledig rolstoelgebonden, ook haar armen kan ze nog maar zeer beperkt gebruiken. Jolanda focust zich liever niet op de dingen die ze niet kan, maar juist op datgene wat nog wél mogelijk is. Haar eerste prioriteit ligt bij haar gezin als moeder en vrouw, maar zeker nu de kinderen groter worden, is er ruimte en tijd over om zich in te zetten voor goede doelen.

Met een secretariële achtergrond, ligt Jolanda’s kracht in organiseren en coördineren. Met behulp van een spraakherkenningssysteem op de computer is Jolanda de afgelopen jaren betrokken geweest bij het organiseren van acties voor verschillende doelen. Zoals ze zelf zegt: ‘Het is net wat er op mijn pad komt. Ik richt me niet op één specifieke organisatie, mijn hart is groot genoeg voor veel goede doelen. Pas liepen er drie verschillende acties tegelijk, dat is wel druk. Maar ik vind het ook gewoon ontzettend leuk, ik hou van organiseren’. Een actie organiseert Jolanda zelden alleen, want ze geniet ervan om mensen met elkaar te verbinden: ‘Er is altijd wel iemand die hetzelfde enthousiasme deelt’.

Naast dat ze blij wordt van het werk dat ze kan doen, ziet Jolanda haar werk voor goede doelen ook als een christelijke opdracht: ‘Ik probeer het mijn grondhouding te laten zijn in de dingen die ik doe, God liefhebben boven alles en mijn naaste als mezelf. Als je je talenten aanwendt om een ander te helpen en dat doe je in de overtuiging van een roeping daartoe, dan zal God dat ook zegenen. Die zegening van God is zo bijzonder om mee te maken, want het gaat niet om mijn werk, ik ben maar een radartje in het geheel’. Zoals Jolanda dat zelf ook vaak ervaart, kun je ernstig beperkt zijn in je lichamelijke kunnen. Maar Jolanda gelooft dat wie je ook bent en wat je ook hebt of kan, je kunt altijd je talenten inzetten om een ander te helpen. ‘Stel je open in wat je kunt en in de gaven die je hebt ontvangen, dan zijn er altijd dingen die je kunt doen ten dienste van de medemens. Vanuit die overtuiging help ik waar mijn hand kan helpen’.

Aan het begin van de corona-tijd kwam stichting CRR op het pad van Jolanda en haar gezin. In die periode organiseerde CRR een chrysanten-actie, waar familie Rodenburg ook aan meedeed. Dat was het begin van een blijvend contact. Vorig najaar waren de tekorten aan hygiëne-items veel in het nieuws, als reactie daarop heeft Jolanda samen met een bekende uit haar dorp een hygiëne-inzamelactie opgezet. Ze verteld hier zelf over: ‘We hadden op eigen initiatief een flyer gemaakt, de ramen beplakt en een wasmand buiten gezet. Daar konden mensen de artikelen achterlaten. Dat liep als een trein. Als er een actie is van CRR en het ligt in ons vermogen om mee te doen, doen we graag mee’.

Als we Jolanda vragen wat haar boodschap aan Nederland is, noemt ze ons twee dingen. ‘Iedereen kan zich belangeloos inzetten voor een ander, ook jij. Je inzetten voor een ander kost energie, maar het geeft je ook energie.. Daarnaast is het een Bijbelse opdracht om de talenten en gaven die je hebt ontvangen, in te zetten in Gods koninkrijk. God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf is mijn verticale boodschap. En als we van dat principe uitgaan zijn we allemaal nog steeds veel te veel met onszelf bezig. Open je ogen, want als je je realiseert hoe rijk gezegend je bent sta je met liefde je tijd, je geld en je talenten af’.

Daar sluiten wij ons helemaal bij aan. Jolanda heeft ons laten zien dat je geen grote dingen hoeft te doen om anderen te helpen. Het zijn die dingen die jíj kan doen, waartoe jouw vermogen reikt. Voor de één is dat soep uitdelen aan daklozen, voor de ander is dat luiers inzamelen voor vluchtelingenkinderen en voor weer iemand anders is dat de zorgen van de wereld in gebed brengen bij God. Ook jíj kunt helpen, klein of groot...


860 weergaven

コメント


bottom of page