top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCRR

Missie 25 op Samos - afsluitende blog

Bijgewerkt op: 18 jun. 2020

RR Samos missie 25 is weer terug in Nederland.


Dat was nog best spannend, al langer moesten we rekening houden met een lockdown, een op slot gaan van het eiland. Verschillende vrijwilligers namen al de beslissing voortijdig huiswaarts te keren. Wij bleven toch maar. Vertrouwen en zo dat het goed zou komen.

Toen kwam er ineens het bericht bij dat Nederland wel eens op slot zou kunnen gaan. En toen werd het wel een beetje nijpender.

Het coronavirus en de angst daarvoor houdt ook in Griekenland de bevolking en de autoriteiten in de greep.

Geleidelijk zagen we de maatregelen komen: Eerst gingen alle scholen dicht, maar daarmee ook alle communitycenters waar lessen in bijvoorbeeld Engels , computeren en muziek aan vluchtelingen werden gegeven, waar men gezellig elkaar kon ontmoeten of kon handwerken en naaien. Een restaurant, waar voeding voor zwangeren en anderen die goede voeding nodig hebben werd verstrekt, ging ook dicht, de wasserette is gesloten. Kinderactiviteiten door een soort cliniclowns stopten en ga zo maar door.

Vervolgens alle cafés en restaurants. Speeltuintjes werden gesloten. Stranden werden schoongeveegd door de politie.


En op zondag kwam de politie ingrijpen bij het distributiecentrum van Refugee4Refugees, waar net een grote uitdeelactie van luier- en hygieneartikelen was gestart. Maximaal 5 mensen tegelijk, anders hebben jullie een probleem!

We weten inmiddels dat probleem in dit geval staat voor een hoge boete en/of hechtenis.

Maar maximaal 5 personen is met massaal toestromende vluchtelingen geen optie.

Hetzelfde gebeurde bij de medische post van Med'EqualiTeam, waar ik aan het werk was.

Snel overleggen voordat de politie zou terugkeren. Uiteindelijk werd er voor gekozen iedereen weg te sturen, 2 artsen en een paar tolken achter de hand te houden en alleen nog ernstig zieke mensen te behandelen.

Hoe dit verder moet? Het ziekenhuis kan zoveel patiënten absoluut niet aan.

Het gaat hier in feite om de enige medische zorg voor de vluchtelingen.


Maandagmorgen konden we toch vertrekken, inmiddels met een nieuwe vlucht vanuit Athene, omdat de geboekte plotseling was gecanceled.We hebben de indruk dat de meeste vrijwilligers inmiddels het eiland hebben verlaten.Nieuwe kunnen niet meer komen of moeten eerst 2 weken in quarantaine.We hebben daarom nog meer dan anders het gevoel de vluchtelingen in ontreddering achter te moeten laten, zonder liefde, hulp en zorg.We houden ons hart vast hoe dit verder moet. Rellen, uitbraak van corona in het kamp?


Vers van de pers kwam zojuist het bericht dat de kampen op de Griekse eilanden nu totaal worden afgesloten.Geen hulporganisaties meer naar binnen en ook vluchtelingen lijken niet meer naar buiten te mogen.


We kunnen tegelijkertijd terugkijken op een prachtige missie die we mochten leiden met 14 mooie gepassioneerde mensen in ons team.We hebben samen heel veel werk mogen verzetten en... we mochten er zijn voor onze medemens in nood.

Opnieuw hebben we mogen ervaren hoeveel de meeste Grieken willen betekenen voor hun naasten. Maar ook hebben we gezien hoe na 5 jaar vluchtelingencrisis de rek er totaal uit is bij de lokale bevolking.Europa (wij dus), waar zijn we toch? We laten het probleem lekker daar op die eilandjes. Hebben wij er geen last van.


We danken iedereen voor alle financiele bijdragen, gedoneerde medicijnen, kleding, handwerkspullen, naaimachines enz., die we via het hulptransport mochten ontvangen en op de juiste plekken bezorgen.

Chauffeurs bedankt voor het naar Griekenland brengen.


Wat zijn we blij met de lieve gastvrijheid van Emily en Babi van hotel Emily.

Wat zijn we blij met de mogelijkheid ons in te zetten bij Refugee4Refugees, Med'EqualiTeam en We Are One.

We danken voor zo veel steun en gebed. We voelden ons gedragen!


En: Christian Refugee Relief bedankt voor het faciliteren en het bieden van deze mogelijkhied om hulp te kunnen verlenen en tegelijkertijd een fantastische avontuur met elkaar te kunnen beleven.

Deelnemers: bedankt voor het vertrouwen in Geertje en mij als jullie reisleiders. Bedankt voor wie jullie waren!


Een van onze teamleden heeft een mooi overzicht gemaakt. Ik voeg het ter illustratie hierbij:


Samos verslag missie 25

42 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page