top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCRR

LESBOS | Rubhall tenten project finished!

De historie van dit project begint eigenlijk al in het oude kamp Moria. In de afgelopen jaren hebben we daar met elkaar kamers kunnen bouwen in grote barakken maar ook in drie grote rubhall tenten. Dit zorgde voor enige privacy maar ook voor wat meer veiligheid.


Een nieuw bouwproject ter verbetering van de leefomstandigheden was in de eindfase om in het oude kamp Moria te starten. Veldwerkers André en Jacolien zouden na hun verlof in augustus 2020 definitief met het project starten. Maar de actualiteit haalde ons in. Kamp Moria bestond niet meer na een allesverwoestende brand…


In razend tempo werd een nieuwe opvanglocatie uit de grond gestampt. Met grote hallen waar massaal vluchtelingen bij elkaar werden gehuisvest. Bij elkaar in grote ruimtes. Grote hallen van 10x24 of 10x32 meter. Deze tenten worden gebruikt voor huisvesting. Tot voor kort waren het enkel stapelbedden op een betonnen vloer in 1 grote ruimte zonder afscheidingen.


Mensen moesten zelf maar wat knutselen met dekens, tenten, stokken, etc. Zo ontstonden er zo goed en kwaad als het ging wat kamers en eigen plekjes. De privacy en veiligheid was ver te zoeken! Dit moet anders, vonden wij. Onacceptabele en inhumane wijze van opvang organiseren. Met de insteek een plan te maken voor verbeterde, meer humane en veilige opvang met meer privacy werd er plan geschreven, tekeningen gemaakt en een proefopstelling gebouwd om met overtuiging te bewijzen dat het de huisvesting naar een humaner niveau met meer veiligheid en privacy getild kon worden. Na de eerste proef werd akkoord gegeven om alle hallen (19 in totaal) te gaan voorzien. Het grootste project tot nu toe voor CRR ging van start met André als een van de projectcoördinatoren.


Dit project is mede mogelijk gemaakt door teams met vrijwilligers die in de beginfase van het project via GAiN en CRR zijn ingevlogen. In deze periode hebben we samen met een grote groep resident volunteers (mensen vanuit het kamp) de kennis en krachten gebundeld. Hierdoor ontstond er een prachtig en sterk team met vrijwilligers die in staat waren om per dag een complete hal in te richten.


Om 07.30 werd gestart met het opruimen en schoonmaken van de hal. De bewoners van deze hal kregen de kans elders de dag door te brengen. Rond 09.00 werd gestart met de bouw. Met brandwerende sandwichpanelen werden met circa 40 vrijwilligers in rap tempo kamers gebouwd. Aan het einde van de middag werd met groot enthousiasme en dankbaarheid de kamers bewonderd en ingericht door de bewoners.


Zoals gezegd was dit tot nu toe een van de grootste projecten die we mochten ondersteunen en begeleiden. Dit had niet gekund zonder gebundelde financiële slagkracht! Dank aan EO Metterdaad, GAiN Nederland en Stichting Verburg fonds. Samen met CRR hebben deze partijen dit project mogelijk gemaakt


Resultaat in feiten:

308 kamers gebouwd in 19 hallen;

14 hallen in zone geel voor single mannen;

4 hallen in zone groen voor o.a. vrouwen en kinderen;

1 hal in zone blauw voor single mannen


Ruim 2400 mannen, vrouwen en kinderen meer veilige, waardige en humane opvang geboden. Een eigen kamer met bedden, stroom en privacy.


Dankbaar voor een prachtige samenwerking met Eurorelief, de residentvolunteers, de vrijwilligers vanuit Nederland en de eerder genoemde partners.


Samen hebben we voor deze ruim 2400 mensen het verschil kunnen maken!


Fotocredits: Anna Louise Heetebrij


151 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page