top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCRR

Marilyn blogt van Lesbos

Vandaag een blog van Marilyn Franken. Ze schrijft over haar ervaringen in het vluchtelingenkamp op Lesbos waar ze namens CRR voor 6 weken actief is. -- Lopend over de hoofdwegen van het kamp heeft het iets weg van een vakantiepark, althans dat was mijn eerste indruk. Mensen die vriendelijk lachen, kinderen die spelen, en vrijwilligers die een helpende hand bieden. Kortom, een gestructureerd en verzorgd uitziend geheel.

Nu twee weken later weet ik wel beter; achter de gezichten van de vluchtelingen en de deuren van de verblijven gaat zoveel meer schuil. Vluchtelingen hebben trauma’s, lichamelijk letsel, en families zijn vaak uit elkaar gescheurd. De vluchtelingen die hier aankomen vragen asiel aan om vervolgens door te reizen naar andere Europese landen. Zij krijgen een interview waarin zij moeten bewijzen waarom ze niet in hun thuisland kunnen blijven. Helaas worden deze argumenten vaak afgewezen, en na twee afwijzingen moeten ze terug naar een thuisland, waardoor veel vluchtelingen op straat komen te staan. Wanneer vluchtelingen geld hebben voor een nieuw interview, kunnen zij proberen nieuwe argumenten aan te dragen. Sommige vluchtelingen hebben dit al 6 of 7 keer geprobeerd zonder succes en zitten dus vast in het kamp zonder asiel; sommigen voor al jaren.

Als vrijwilliger kom je veel in contact met vluchtelingen en hoor je hun verhalen. Zo werden we op thee uitgenodigd bij Abdirazik (32) en Aziza (29), een Afghaans koppel dat nu bijna anderhalf jaar in het kamp woont. Zij vertelden over hun tocht en plannen voor de toekomst. Aangrijpende en indrukwekkende verhalen die de realiteit weergeven en de droevige situatie van de vluchtelingen. Tegelijkertijd maak je als vrijwilliger ook leuke en gezellige momenten mee. Zo heb ik onder meer al een paar zinnen Farsi geleerd van een Afghaanse vluchteling, en kan ik nu tot 10 tellen in Farsi . Vooral in deze momenten besef ik hoe belangrijk het is om er voor deze mensen te zijn; een lach op hun gezicht te krijgen is het mooiste wat er is in deze omstandigheden.


108 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page