top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCRR

Update vanaf het team op Lesbos & het team in NL | 15 september

Inmiddels zijn we een aantal dagen verder en komen we als organisatie steeds meer ‘op stoom’ Er ontstaan op dit moment prachtige samenwerkingen waar we blij mee zijn.

We zijn overweldigd door alles wat hier in Nederland gebeurt. Hoeveel mensen er in actie komen, doneren in geld en goederen, het is bijna niet bij te houden.

Wij willen al een eerste indruk geven wat er met ontvangen donaties gedaan kon worden. Ten eerste alles, maar dan ook alles wat binnen kamp Moria aanwezig was om het werk te kunnen doen, is verbrand. Er moet van de grond af aan opnieuw opgestart worden. Jullie donaties zijn inmiddels direct besteed aan: de transportkosten van het eerste noodhulptransport en de inkoopkosten van een deel van de inhoud van de truck. Daarnaast focussen we ons op de eerste primaire behoefte om de organisatie weer volop te laten draaien. Dit gebeurt door lokaal op het eiland in te kopen. Dit zijn heel gevarieerde dingen zoals schoonmaakspullen en gereedschappen. Scheppen, hamers, slijptol, stroomhaspels, spuitbussen verf om tenten een nummer te geven, betondraad om extra tentharingen zelf te maken, stoelen en tafels om het nieuwe (tenten)kantoor weer operationeel te krijgen, etc. Vandaag hebben we in Nederland een grote bestelling professioneel accu gereedschap besteld. We zorgen ervoor dat dit binnen een week op Lesbos aankomt.

Naast CRR zijn er nog meer prachtige partners verbonden aan EuroRelief waaronder bijvoorbeeld i58 Refugee Relief en Global Aid Network - GAiN Holland Wat mooi om te zien hoe er vanuit deze samenwerking zoveel in korte tijd voor elkaar gebokst kan worden. Zo is er vanuit deze partners gewerkt aan babyvoeding, nieuwe laptops, printers, hygiëne artikelen, aggregaat en zoveel meer. Ook hiermee staan we in dagelijks contact om alle hulp te stroomlijnen.

Op dit moment is er veel, heel veel hulp van de grote organisaties zoals de UNHCR die op momenten als deze inspringen om samen met de Griekse overheden professionele noodhulp verlenen. Ook het Griekse leger is hier 24/7 bezig om de basis op orde te krijgen. Honderden tenten gebouwd, er wordt gewerkt aan elektriciteit per tent, vloeren in tenten, sanitaire voorzieningen. Het is ongelofelijk hoeveel werk er in zo korte tijd is en wordt verzet.

Lesbos wordt op dit moment overspoeld met primaire hulpgoederen. Hartverwarmend om te zien wat er los komt, wat er belangeloos beschikbaar wordt gesteld en hoeveel mensen er in actie komen. Al deze acties hebben impact. Het zorgt er ook voor dat alle zeilen bijgezet moeten worden om in kaart te brengen wat er al wel en niet op het eiland is. Waar al direct mee aan de slag gegaan kan worden en wat nu alleen maar kostbare ruimte in beslag neemt. Daarnaast: het is zonde als er acties dubbel gaan, als er van het een veel te veel komt en van het ander bijna niets. Aan dit overzicht wordt keihard gewerkt.

Wat voor ons duidelijk is geworden in de afgelopen dagen: rustig blijven. Niet overhaast keuzes maken met de prachtige donaties maar het stof laten neerdalen en met elkaar nadenken over wat nu echt nodig is. Wat echt de juiste hulp is aan alle mensen die hier komen te wonen. Dagelijks hebben we hier meetings over op Lesbos maar ook ver daarbuiten. Even op adem komen… We zijn stil van jullie grote vertrouwen in ons werk, wat blijkt uit de honderden donaties. En op adem komen betekent niet stilzitten. We werken hier met elkaar 24/7 om de mensen menswaardigheid en liefde te tonen. We doen wat we kunnen. Wees ervan verzekerd dat er binnen enkele weken projecten opkomen waar we nu nog geld voor te kort komen.

We zijn dankbaar dat er zoveel donaties aan ons worden toevertrouwd. En net als in dit bericht zullen we blijven verantwoorden hoe deze donaties worden besteed. Soms in kleine acties, ongetwijfeld ook in grotere.

En ja, de noodhulpdistributies (uitdeelacties) in de nacht gaan door, zolang dit nodig is en er nog mensen op straat slapen. We kunnen gelukkig nog zoveel doen van de voorraden die hier(op Lesbos) nog staan.

Voor de lokale Grieken is de situatie moeilijk. Winkels en bedrijven in het gebied rondom de Lidl zijn gesloten. Het is soms niet veilig op straat. Mensen die naar de hoofdstad Mytilini willen moeten omrijden, zien hun eiland nog meer beschadigen. Ook hiervoor vragen we jullie gebed.

Ondertussen hebben we het plan rond hoe we hier op Lesbos donderdag de truck gaan lossen met elkaar. Heftruck geregeld, vrijwilligers staan klaar om te ontvangen wat er in zo korte tijd in NL voor elkaar is gebokst. Hulde!

Naast al deze informatie een heel praktisch verzoek aan al onze lieve volgers: we worden overspoeld met berichten van mensen die nu iets praktisch willen doen. We willen je vragen je goeie ideeën of plannen met ons te delen. Ook vanuit Nederland wordt er keihard gewerkt om alles in goede banen te leiden. Neem daarom voor al je vragen en ideeën contact op via ons centrale mailadres info@christianrefugeerelief.com. Vanuit daar wordt je ge-connect met de juiste persoon.18 weergaven

Comments


bottom of page