top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCRR

CRR Verkenningsmissie | Bosnië, het afvoerputje van Europa

Het team van CRR heeft de afgelopen 5 dagen een verkenningsmissie gedaan in Bosnië. Ook bij ons komen er steeds meer beelden en verhalen binnen over de situatie in Bosnië, dit in combinatie met een inkomende hulpvraag van een lokale hulporganisatie, gaf aanleiding om deze missie op te zetten.


In de afgelopen dagen zijn er veel gesprekken gevoerd met voornamelijk lokale organisaties die ons meenamen in de vluchtelingenproblematiek, pushbacks aan de Bosnisch-Kroatische grens, het falende Bosnische en Europese politieke systeem en het gebrek aan humanitaire hulpverlening in het land.


Wij hebben vooral met Bosnische organisaties gesproken, omdat we het enorm belangrijk vinden dat we in deze complexe situatie de lokale bevolking horen en zien. Naast alle trauma's die dit land nog te verwerken heeft en het falende en corrupte overheidssysteem, heeft het nu ook te maken met een extreme toeloop van mensen op de vlucht.


Internationale mensenrechten worden geschonden. Buitensporig geweld door de grensbewaking, verkrachting, vernieling van persoonlijke eigendommen en het soms met niet meer dan alleen een onderbroek aan terugsturen van mensen maakt ons misselijk. Dit is buitenproportioneel en soms zelfs ongeloofwaardig tótdat je de beelden ziet en de verhalen hoort.


Wat wij in de afgelopen dagen hebben gezien en gehoord heeft ons verbijsterd. Gevoelens als machteloosheid, boosheid en verontwaardiging willen we om gaan zetten in daadkracht.


Wat hier gebeurt moet worden verteld. Wij beraden ons op vervolgstappen en zullen deze met jullie delen. Vanwege de complexiteit van deze problematiek moet we goed nadenken over hoe CRR de juiste hulp kan bieden in deze uitzichtloze omstandigheden.


128 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page